Breaking News
Loading...
Saturday, 21 December 2013

SURAH AL ANFAL (AYAT 2 - 4) MERAWAT IMAN YANG LEMAH

11:10Iman yang kuat adalah benteng kepada segala sifat-sifat Mazmumah. Benteng kepada segala maksiat yang Allah SWT larangkan. Tanpa iman yang kuat seseorang itu walaupun seorang imam, seorang ustaz boleh terlibat dengan maksiat, pecah amanah 


Banyak kes lagi yang melibatkan orang-orang yang rajin solat dan kenapa harus berlaku? Kenapa dengan iman mereka? Sebenar imanlah yang harus diperkasakan, diperkuatkan. Bagaimana caranya?

Jika begitu wahai pembaca, dimanakah tahap iman kamu? Apakah iman kamu senang dibolos dan ditembus? Adakah kamu mampu menangkis serangan dan bisikan syaitan yang bertindak melalui nafsu syahwat kamu. Walaupun rajin bersolat tetapi masih juga melakukan maksiat. Yang tak bersolat entah macamana iman mereka.? Adakah hati dan jiwa mereka telah mati.

Baca N3 ini pasal iman.
AMALKAN AYAT INI UNTUK MERAWATKAN IMAN YANG LEMAH SERTA MEMPERKASAKAN IMAN KITA


Maksudnya:

2. Sesungguhnya orang-orang yang beriman ialah mereka yang bila disebut nama Allah gemetarlah hati mereka, dan apabila dibacakan ayat-ayatNya bertambahlah iman mereka (karenanya), dan hanya kepada Tuhanlah mereka bertawakkal. 

3. (yaitu) orang-orang yang mendirikan shalat dan yang menafkahkan sebagian dari rezki yang Kami berikan kepada mereka.

4. Itulah orang-orang yang beriman dengan sebenar-benarnya. Mereka akan memperoleh beberapa derajat ketinggian di sisi Tuhannya dan ampunan serta rezki (nikmat) yang mulia. 

p/s: Jgn Lupa Tekan Butang "Share" Di Bawah - Sampaikan Walau Satu Ayat

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer